Passo Tonale

Passo Tonale

(1900 m ö h), Trentino, Italien


Ni finner här fantastisk, snösäker skidåkning på hög höjd som passar alla. Enligt vissa har vi här Italiens bästa off-pist. Passo Tonale, Ponte di Legno och Temu har ett varierat, sammanlänkat skidområde med totalt 120 km pist.


Den maximala fallhöjden 1800 meter från Presenaglaciären ner till Ponte di Legno är bland de största i Italiens alpvärld och systemet är verkligen på frammarsch vad gäller popularitet.


Liftköer är ändå väldigt sällsynta i de välpreparerade pisterna med undantag för några liftar som skidskolan använder. Barnen har ett eget område och skidskolan är en av Italiens bästa.


I Passo Tonale högst upp i systemet ligger backarna breda som boulevarder och de lockar till sköna carvingsvängar när sikten är god. Perfekt för åkare med ambitioner att öka sin förmåga.


Glaciären Presena erbjuder skidåkning upp till 3016 möh och här uppifrån löper en av Alpernas största utmaningar: pisten Paradiso som suger musten ur även den bäste.


Offpistmöjligheterna är stora och du bör testa den opistade löpan Cantiere som efter 10 kilometers åkning och 1200 meters fallhöjd ger även den vältränade härlig mjölksyra.


Cantiere - underbar offpist i Passo T (Youtube)


Sen undrar ni kanske om barnen kan trivas i alperna. Svaret på detta är ett rungande JAAA! Frågade Simon ( till höger på bilden nedan) och Johanna som var i Passo 2022 för typ 10:e gången. De blev föräldrar för första gången 2016 när Noel kom till världen och 2019 föddes Adam , och varför skulle de vilja vara utan de härliga italienska alperna?  De har bott på Miriam de senaste gångerna och de tycker det funkar kanon med att bo Ski in- Ski out med en barnlift precis vid dörren. ( se bilden) 

Glaciären Presena och pisten Paradiso

Pister i Adamello Ski 

41 st: 12 Blå, 23 röda och 6 svarta.


Liftkapacitet: 32.000 pers/time

Liftar i allt: 29

Släpliftar: 7

Stolliftar: 19

Kabinliftar: 3

Mulna dagar erbjuder Temu och Ponte di Legno skyddad åkning i skogsterräng. Här lade en viss Ingemar Stenmark ett och annat träningspass under sin karriär. Backarna här kräver mer av åkaren.


Skidområdet erbjuder ett gott utbud av mat och dryck på mestadels solbelysta uteserveringar. Den frusne stannar till och klämmer en Bombardino för att värma sig. Var du än befinner dig i byn har du närhet till liftar, backar och restauranger.


Närheten till skidområdet Marilleva/Madonna di Campiglio ger möjlighet till en helt komplett skidupplevelse. Man når detta skidområde med skidbuss som ingår i liftkortet. 


Ta chansen att upptäcka härliga Passo Tonale!